vlinder2_anim.GIF (20590 bytes)

Zijdeschilderen en Quilten,
geïnspireerd door het Zeeuwse landschap.

Het Zijdemuseum te Meliskerke organiseert i.s.m. de Stichting Educatief Toerisme Zeeland Oranjezon te Oostkapelle tijdens de Zeeland Natuurmaand een workshop Zijdeschilderen en Quilten. Uitgangspunt en inspiratiebron is het Zeeuwse landschap en natuurlijk water.

Lezing en museumbezoek.

Na de ontvangst op dinsdagmiddag begint het programma met een lezing door de heer A. van Hoegee, directeur van het Zijdemuseum te Meliskerke.

De lezing zal gaan over de productie van de zijde vanaf de zijderups en de moerbeiboom tot en met het geweven zijden eindproduct.

Bovendien zal de historische betekenis van de zijde voor onze voorouders in deze lage landen worden belicht.

Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan het Zijdemuseum. Men kan hier de levende zijderupsen zien, wat ze eten, en hoe ze zich inspinnen. Wie wil kan hier ook zelf een zijdecocon afhaspelen. Verder is er veel te zien over de geschiedenis van de zijde in Nederland.

De wisselexpositie over Piet Manders in het zijdemuseum sluit erg mooi aan bij de cursus. Piet Manders was ontwerper bij de laatste nederlandse industriële zijdeweverij in Posterholt. De wisselexpositie laat precies zien hoe Piet Manders zijn ontwerpen maakte en omzette in het geweven product.

Landschap en zijde.

Het landschap biedt ons een verscheidenheid aan vormen en kleuren. Tijdens de tweede dag zal Els van Baarle aandacht besteden aan de vormen, de lijnen de kleuren van het landschap, evenals aan de textuur. Ook textuur is een onderdeel van het landschap. Ruw of juist glad?

Door middel van schilderen en stempelen op zijde zal dit alles tot uiting worden gebracht.

Quilten naar eigen ontwerp.

De laatste dag wordt o.l.v. Cherilyn Martin aandacht besteed aan het vervaardigen van een eigen ontwerp door middel van een collage. Dit ontwerp wordt vervolgens uitgevoerd in de quilttechniek met gebruik van de zelf beschilderde en bestempelde zijde tijdens de vorige dag.

 

Het wordt een unieke workshop voor mensen die nieuwe mogelijkheden willen ontdekken en technieken willen combineren o.l.v. zeer bekwame docenten, die tevens beeldend kunstenaar zijn.

Els van Baarle volgde diverse textielopleidingen voor het onderwijs. Haar eerste werken waren sterk beïnvloed door de Indonesische batikkunst. Door de manier waarop zij gebruik maakte van tjaps, tjantings, batikwas en katoen gaf zij een geheel eigen interpretatie van deze traditionele manier van stofbewerking. Hoewel de batikinvloeden nog altijd onmiskenbaar aanwezig zijn, heeft haar werk een aantal interessante ontwikkelingen ondergaan: tegenwoordig hebben haar doeken en lappen een meer experimenteel karakter en werkt zij overwegend met de fraaiste soorten zijde. Els van Baarle liet zich op haar beurt weer inspireren door de stiksels van Cerilyn Martin, die bijzonder geschikt zijn om met behulp van tjanting in batik waslijnen op zijde te vertalen.

Cherilyn Martin volgde een opleiding aan de Kunstacademie van Manchester in Engeland, alwaar zij zich specialiseerde in de borduurkunst. Geleidelijk aan begon zij steeds meer belangstelling te ontwikkelen voor het, vooral in Amerika populaire Quiltmedium. Beide textieltoepassingen wist zij te combineren, wat heeft geleid tot verrassende composities van draden en lijnen. Een terugkerend element in haar werk is het weergeven van structuren met behulp van de naaimachine, over handgeschept papier, kranten en de stukjes beschilderde zijde van Els van Baarle.

Opvallend in het werk van beide kunstenaressen is hun voorkeur voor "oude tinten". Hoewel ze heel individueel met de textielkunst bezig zijn, blijkt het wederzijds contact een verdieping van het eigen werk. In de nabije toekomst zullen ook meer thema's gezamenlijk worden uitgewerkt.

De workshop duurt 2½ dag en zal worden gegeven vanaf dinsdagmiddag 2 juni t/m donderdagmiddag 4 juni 1998. Voor zowel beginners als gevordenden is deze cursus geschikt, omdat de docenten rekening houden met het niveau van de individuele deelnemers. In totaal kunnen 12 cursisten worden geplaatst.

De workshop wordt gegeven in Toeristisch Centrum Oranjezon
Schoolstraat 4
4356 BX Oostkapelle.
Inlichtingen en aanmelding: 0118-581507

Stichting Educatief Toerisme Zeeland Oranjezon, voor activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en historie van Zeeland, natuur en landschap, talen, koken, creativiteit. Internetsite: www.zeelandnet.nl/stichting/oranjezon